Over Waelstee

Ons dorp, De Waal

De Waal is een schilderachtig dorp op de grens van het oude land en een oude polder op Texel. Dit dorpje telt slechts enkele smalle straatjes met leuke oude huisjes en boerderijen. De zuidelijke entree voert u over de ‘Bomendiek’, één van de oudste dijken van Texel. Midden in De Waal aan het plein voor de kerk vindt u het museum, uw bezoek meer dan waard.

Image
Image
Image

Van stolp tot Wagenmuseum

Een groep enthousiaste Texelaars richtte enkele decennia geleden in een authentieke stolpboerderij het Agrarisch- en Wagenmuseum Texel op. De nadruk lag in aanvang op het bewaren van de geschiedenis van het boerenleven op Texel.

Uitbreiding

Door de jaren heen breidde het museum haar expositieruimte, depot en werkplaats steeds verder uit. Thans beslaat het museum met ruim 1500 m² tentoongestelde collectie een veelvoud van haar oorspronkelijke oppervlakte. Met de fysieke groei van het museum is de collectie van het museum ook in de breedte gegroeid. Momenteel geeft het museum een veelzijdig beeld van het leven op Texel in het verleden.

Gastvrouwen/gastheren

Uitsluitend onze vrijwilligers zorgen er voor dat het museum gedurende het seizoen kan draaien. Het zijn vogels van diverse pluimage, die gemiddeld een halve dag per week beschikbaar zijn voor het museum. Het museum heeft geen betaalde arbeidskrachten.

Rondleiders

Dit zijn ervaringsdeskundigen die door hun, veelal agrarische achtergrond de bezoekers kunnen informeren over de collectieonderdelen en de toepassing ervan. Zij begeleiden desgewenst individuele bezoekers of groepen en fungeren als vraagbaak voor alle bezoekers. De rondleider vormt een vast duo met de baliemedewerker.

Zonnepanelen op Museum Waelstee

Sinds 13 september 2021 hebben we 48 zonnepanelen op ons dak laten plaatsen om ons museum te verduurzamen. Wij hebben hiervoor subsidie gekregen van de Provincie Noord-Holland.

Kom jij ons team
uitbreiden?

Texelaars en niet Texelaars  die meer willen weten over de mogelijkheid om zich beschikbaar te stellen als vrijwilliger verzoeken we contact op te nemen met ons secretariaat. We gaan graag met je in gesprek voor een passende functie binnen ons museum!